Recept Deens Kaneelbroodje
Versgebakken ‘Kanelsnegle’
Bij elk bezoek aan Denemarken eet ik ze en overal zijn ze weer een beetje anders. In Kopenhagen eet ik ze graag bij Meyers bageri of Meyers Deli aan de Gamle Kongensvej. Als ik in Kopenhagen ben regel ik meestal een hotel of Airbnb in deze buurt. ’s Morgens ga ik dan graag even bij Meyers zitten voor een koffie en een broodje om daarna mijn dag te beginnen. Bij Meyers vlechten ze deze broodjes en doen ze er suiker en kaneel overheen in plaats van glazuur. Ook erg lekker trouwens.
Met name de combinatie van deze broodjes met een verse cappuccino is geweldig. Die geur van kardemom, kaneel en gist gecombineerd met die van cappuccino. Dat is vakantie voor mij!
Met dit recept maak je er best veel (16-24st). Heel handig dus om een deel in te vriezen, dan heb je altijd iets achter de hand voor als je bezoek krijgt of gewoon als je lekkere trek hebt.
Ingrediënten
Voor deze overheerlijke koffiebroodjes heb je de volgende ingrediënten nodig:
• 600 gr (tarwe) bloem
• 200 gr zachte roomboter
• 50 gr suiker
• 50 gr verse gist (1 blokje 46 a 48 gr is voldoende en te koop bij de supermarkt of bij je bakker)
• 2 eieren
• mespuntje zout
• 2 dl melk
• 1 a 1,5 flinke theelepels kardemom
Voor de vulling:
• 150 gr roomboter ( heel zacht)
• 250 gr lichte basterdsuiker
• 1 a 1,5 eetlepel kaneel
glazuur:
• 100 gr poedersuiker
• 1 eetlepel water
Bereiding
Verwarm de melk lauwwarm (beslist niet te warm) en los hierin het pakje gist op. Doe de bloem, suiker, roomboter, zout, eieren en de kardemom in een kom.
Voeg de melk met het opgeloste gist toe en roer alles goed door elkaar. Zodra het mengen niet meer goed lukt, kun je het deeg ook gaan kneden met je handen.
Kneden
Mocht het deeg iets te plakkerig zijn dan kun je nog iets meel toevoegen. Is het deeg mooi soepel en glad, leg het dan in een kom en dek het af met een schone theedoek. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen.
Vulling
Ondertussen kun je alvast de vulling maken. Neem hiervoor de zachte roomboter en meng deze met de kaneel en de basterdsuiker tot een glad geheel.
Uitrollen
Na het rijzen van het deeg rol je het deeg uit (op een schoon aanrecht met iets meel bestoven) tot een lap van ongeveer 40 x 60 cm.
Smeer vervolgens het roomboter en kaneel mengsel uit over het uitgerolde deeg en rol het vervolgens op, zodat je een rol van 60 cm lang overhoudt.
Snijden
Snijd het deeg in plakken van ongeveer 2 à 2,5 cm breedte. Al naar gelang de dikte van de plakken, zul je er tussen de 16 en 24 broodjes uit kunnen halen.
Oven
Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hierop de broodjes. Let erop dat je wat afstand houdt tussen de broodjes, zodat ze tijdens het bakken niet aan elkaar vast bakken. Zet het bakblik in een voorverwarmde oven ( onder het midden van de oven) en bak de broodjes op 200 graden (gebruik je een heteluchtoven dan de temperatuur aanpassen naar ongeveer 180 graden) in ongeveer 15 à 20 minuten.
Bakken
Bak de broodjes goudbruin (houd ze goed in de gaten dat ze niet te bruin worden). Laat na het bakken de broodjes goed afkoelen.
Glazuur
Zijn de broodjes helemaal afgekoeld dan kun je ze versieren met suikerglazuur (dit kun je ook achterwege laten). Roer hiervoor de poedersuiker met een beetje water tot een dik, stroperig papje. Voeg niet in één keer de hele voorgeschreven hoeveelheid water toe aan het poedersuiker. Soms wordt het glazuur te dun, dus kijk elke keer opnieuw of het het glazuur dik genoeg is. Je kunt met een lepel het suikerglazuur over de broodjes verdelen door bijvoorbeeld de lijnen van de kaneelvulling volgen. Voor een meer speels effect is het ook leuk om het glazuur met een snelle ‘heen en weer’ beweging het glazuur over de broodjes te verdelen.
Op voorraad
Zoals gezegd kun je de broodjes ook goed invriezen, zodat je voor onverwacht bezoek iets achter de hand hebt. Nadat ze zijn ontdooit kun je ze nog even kort opwarmen in de oven. Mocht je ze willen invriezen glazuur ze dan niet. Dat kun je dan beter vlak voor het serveren doen, het glazuur is snel gemaakt.
Hopelijk geniet jij net zo van dit lekkere recept als ik. Heerlijk relaxen met een kopje koffie of thee als ze nog een beetje warm zijn, is voor mij het optimale geniet moment….. Veel plezier met bakken!
Groet, Jacqueline